Довършителни операции

Неразделна част от създаването на всеки един готов продукт

Довършителните работи по печатните изделия са много и различни за отделните продукти. В Студио ДЕС предлагаме широка гама от довършителни процеси, с цел постигане на уникален вид на Вашите печатни рекламни материали. Трудно е да се опише в детайли всеки един от тях, или поне тук не е мястото. Въпреки това ще се опитаме с няколко думи да обясним, какво представляват някой от най-често използваните:

  • Ламиниране – с цел удължаване живота на продукта, отпечатаната хартия може едностранно или двустранно да бъде ламинирана. Най-често ламината се използва за продукти, които ще се използват многократно като: менюта, каталози, подложки за маси и др. Ламинирането има още едно голямо предимство и това е създаването на собствена характерна луксозна визия на готовото изделие. В Студио ДЕС разполагаме с машини за форматно и ролково ламиниране, с размери до 1600 мм. Предлагаме ви ламинати (мат или гланц, с най-различни ефекти и дебелини) за топло или студено ламиниране.

  • Лакиране – съвременните технологии на печат, все по-често използват лакирането като част от допълнителните операции, имащи за цел да засилят въздействието на отпечатаното изображение върху потребителя. Предлагаме както цялостно така и частично УВ лакиране (нанасяне на лак върху избрани елементи).

  • Биговане – използва се основно за по-дебели картони и хартии, които при нормално сгъване биха се напукали от напрежението. Натискът се извършва с помощта на фабрично затъпени ножове, с различна дебелина, които имат за цел не да отрежат материала, а просто да оставят вдлъбната следа, която да спомогне последващото сгъване.

  • Сгъване – съществуват различни варианти за сгъване на рекламните материали. В зависимост от конкретния използван проект могат да се направят 1, 2, 3 или повече гънки. Обикновено това е машинен процес, дори и при малките тиражи.

  • Подвързване – това е процес на събиране на готовите напечатани листи, по един от няколко възможни метода. При тетрадното шиене колите се влагат една в друга, като по този начин се образува общ гръб. Самото скрепване става чрез метални телчета, поставени на самата сгъвка. В случай, че изделието ще се лепи, се използва подравнено подвързване, при което колите се подреждат последователно, подравняват се, след което се залепват чрез лепило към обща гръбна лента или към корицата на изделието. Подвързването може да бъде извършено и със спирала – метална или пластмасова. Спиралите, които предлагаме са с различни размери и цветове. Предимството на продуктите, на които са поставени спирали е това, че във времето, при променена информация в някоя от страниците на продукта, можете много лесно да подмените конкретната страница.

  • Поставяне на капси – обикновено тази операция се използва за заздравяване на предварително направени отвори, или за скрепване на отделни листи. Те могат да бъдат с различен диаметър, пластмасови или метални, с отвор или без отвор.

  • Заобляне на ъгли и дупчене – разполагаме с многофункцинални машини за заобляне на ъгли с различен радиус. Направа на всякакви кръгли и полукръгли отвори, от ∅2 мм. до ∅21 мм.

  • Щанцоване – готовите напечатани изделия могат да се изрежат в произволни форми, с различна големина. За тази цел се използва инструмент с вградени стоманени ножове, огънати в предварително желана от Вас форма (наречен щанца) и преса, която осигурява необходимия силен натиск.

Галерия довършителни операции